Webdesign Company Logo
Főoldal Weboldal készítés Rólunk Kapcsolat
Webdesign Company

Mi az a UI / UX design? Mi a különbség? Mit kell tudni róla?

A UI és a UX dizájn fogalma sokak számára ismeretlen, vagy zavaros. Hétköznapi viszonylatban ritkán találkozhatunk vele, akkor is a webes "szaknyelv" részét képezi. Az alábbi bekezdésekben részletesen bemutatom nektek mindkét fogalom lényegi részét, higgyétek el, egyáltalán nem bonyolult fogalomakról van szó.

UI design

A UI dizájn a "User Interface" angol nyelvű kifejezés rövidítése, mely annyit tesz "Felhasználói felület"... A UI a weboldal (vagy applikáció) grafikai, esztétikai elrendezése, gondolok itt a betűtípusra, a betűméretre, a háttérre, és az ehhez hasonló elemekre, amikkel a felhasználó látogatása során interakcióba kerül. Egyszerű megfogalmazással élve, minden ami a weblap kinézetéért felelős, ide sorolható. Egy UI dizájnernek kiemelkedő fontosságú szerepe van a weboldal elkészítésénél, ugyanis a színek, grafikai elemek, animációk, vagy bármilyen eszköz amit használ fontos hatással lehetnek a weblap célközönségére!
Mi az a UI / UX design? Mi a különbség? Mit kell tudni róla?

UX design

A UX dizájn jelentése "User Experience", azaz felhasználói élmény. Gondolom mindannyian találkoztunk már olyan weblappal, applikációval aminek böngészése/használata közben úgy éreztük, nem megy olyan simán a betöltés, a navigáció, vagy csak kevésbé esztétikus egy üzenetköldő gomb. Az ehhez hasonló hibák legtöbb esetben egy nem megfelelően kiválasztott, esetleg nem kevésbé képzett dizájner alkalmazásából erednek, és nagy mértékben csökkentik egy weboldal felhasználói élményét, és ezzel erdeményességét is.

Együtt dolgoznak

A UI és a UX dizájnerek munkája külön szaktudást, és tapasztalatot igényel. Egy megfelelően elkészített weboldalhoz mindkettejük profi, összehangolt munkája szükséges. Gondoljunk csak bele, lehet egy weblap lenyűgöző dizájnú, ha felhasználói élmény szempontjából használhatatlan, és lehet egy oldal funkcionalitás szempontjából tökéletes, ha a megjelenése egyáltalán nem vonzó. Mindkét terület alkalmazása kiemelt fontosságú, honlapunk sikerét nagyban befolyásoló tényező. Sokszor ebből adódhat két konkurens vállalkozás mutatóbeli különbsége mind pozitív, mind pedig negatív értelemben.